Flere av dere har spurt meg om jeg har forslag til 17 mai meny, men det er jammen ikke lett… Det er jo så utrolig mye godt å velge i mellom! 17 mai er jo ofte en dag hvor en er litt på farten, og da er det viktig å velge god og enkel mat, slik at det blir mest mulig kos uten for mye styr for den som står ved grytene. Jeg har valgt ut tre forslag til henholdsvis forrett, hovedrett og dessert, som kan kombineres på kryss og tvers etter eget ønske og smak. Dette er enkle og raske retter, de fleste kan også i det vesentligste forberedes på forhånd.

FORRETT

Til forretter har jeg valgt aspages, laks og crostini  med italienske smaker. Crostinien er for eksempel fin som fingemat, for eksempel mens en venter på at grillmaten skal bli ferdig. Uansett hva du velger er gode råvarer alfa og omega for et godt resultat. Kanskje du til og med klarer å få tak i norsk asparges? Alle tre forrettene tilbereder du raskt rett før servering. Be gjerne om hjelp av de du har rundt deg, barn synes for eksempel det er gøy å anrette pålegg og stæsj på crostiniene, om du velger det.

ASPARGES

Asparges med parmaskinke og parmesan

RØKELAKSCARPACCIO

Røkelakscarpaccio med ruccula og sitron

CROSTINI

Crostini med italienske salami, mozzarella og basilikum

HOVEDRETT

Til hovedrett har jeg valgt laks, svinefilet eller reker. Her er det litt mer jobb med de to første enn den siste. Svinefileten kan imidlertid fylles på forhånd, samt at du kan lage ferdig epletzatzikien. Lakseretten er også fort gjort, spesielt hvis du får en av gjestene til å røre i risttoen mens en annen dekker bordet. Satser du på å grille kan du ta en titt for tips om ytterligere grilltilbehør HER. Reker er enkel mat, men serverer du reker av god kvalitet sammen med godt brød (gjerne hjemmebakt) og hjemmelaget majones/aioli, kan du fint servere reker også på nasjonaldagen. Er du heldig titter kanskje også solen frem?

LAKS

Grillet laks med tomatsalat og risotto

SVINEFILET

Fetafylt svinefilet med epletzatziki og sitronpoteter

REKER, LOFF og AIOLI

Ferske reker med fletteloff og hjemmelaget aioli

DESSERT

Til dessert velger jeg meg pavlova, sitroniskake og sjokolademousse. Jeg klarer ikke å velge bare en og har også lyst til å nevne panna cotta og sitronterte som gode alternativer. Uansett hva du velger tror jeg det vil slå godt an, jeg kjenner ikke èn som ikke smiler litt ekstra når desserten kommer på bordet. Alle dessertforslagene kan gjøres klar på forhånd, gjerne dagen før. Pavlova kan imidlertid ikke fylles før rett før servering. Det samme gjelder sjokolademousseen, her har du på sjokoladecrunch og bær rett før servering. Sausen til iskaken kan gjøres i stand dagen før og oppbevares i kjøleskapet, det eneste du da må huske på er å ta den opp ca en halvtime før servering.

PAVLOVA

Minipavlova med limekrem og friske bær

SITRONISKAKE

Frisk sitroniskake med jorbærsaus

SJOKOLADEMOUSSE

Sjokolademousse med sjokoladecrunch og bringebær

Nå er det bare å invitere familie og venner, planlegge meny og legge til rette for en hyggelig, minnerik og smakfull feiring av nasjonaldagen!

Lykke til med forberedelsene! 😉

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Jeg må bare si det: jeg blir lykkelig av sidene dine! Mokkakaka er planlagt,og du har stadig vekk stått for opppskrifene til helt vanligee dager.
    Ha en veldig fin 17.mai feiring..og ikke slit deg alldeles ut på all matlaginga!

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste