Spelthorn til helgelunsjen

Det smaker alltid godt med rykende fersk gjærbakst, for eksempel til helgelunsjen. Med litt planlegging er det egentlig ikke mye som skal til før du kan sette deilige, nybakte horn på lunsjbordet.  Du kan servere de som de er, eller du kan fylle de etter lyst og forråd. Jeg laget halvparten med og uten fyll, slik at det ble en salt start med en litt søtere avslutning.

Av denne oppskriften får du 8 horn, men når du først er i gang kan det være greit å doble den og putte det som eventuelt blir til overs i fryseren.

Finn frem:

  • 2 dl vann
  • 1 dl melk
  • 15 gram fersk gjær
  • 1/2 ts brunt sukker
  • 1/4-1/2 ts salt
  • 50 gram sammalt speltmel
  • ca 350 gram finmalt speltmel
  • 1 sammenvispet egg til pensling
  • sesamfrø eller valmuefrø til pynt

Løs opp gjæren i væsken og rør deretter inn salt, sukker og det grove speltmelet. Melken kan eventuelt helt eller delvis erstattes med yoghurt eller syrnet melk, om du har en skvett til overs. Elt inn det siktede speltmelet litt etter litt, til du får en elastisk og fin deig. (Speltmelet kan erstattes helt eller delvis med hhv sammalt og vanlig hvetemel.) Dekk bakebollen med lokk eller plast og la deigen heve i minst 40 minutter, eller til den får dobbel størrelse.

Ha deigen på melet bakebord og kjevle den ut til en rund leiv. Del opp i 8 «snipper». Rull fra den bredeste delen til den tynne, form horn og legg på bakepapirkledt stekebrett. La hornene etterheve under klede i minst 30 minutter. Pensle hornene med sammenvispet egg og strø over sesamfrø eller valmuefrø. Stekes midt i ovnen ved 225 grader i ca 12-15 minutter (vanlig over-/undervarme), til hornene er passe stekt. Avkjøl hornene på rist, og nyyyt sammen med lemoncurd, syltetøy, ost eller annet godt pålegg.

Ønsker du fylte horn kan du for eksempel legge en skive ost og en skive salami/kjøttpålegg på den bredeste delen av «snippen» og rulle den sammen. (Soltørket tomat, sennep eller pesto kan også sette god smak på hornet.)

Pensle med egg og strø gjerne litt flaksalt over. Etterheves og stekes i ca 15 minutter, og serveres lunkne sammen med en salat eller lignende.

Enjoy!


,

7 Kommentarer

  1. Lise 3. mai 2011 at 19:14 #

    Finmalt speltmel….= Siktet speltmel?:)

    • Trine 3. mai 2011 at 22:32 #

      Ja, siktet speltmel. 😉

  2. Anette 29. mai 2011 at 16:07 #

    Hei! Jeg lurer på hvordan det er å mikse spelt og hvetemel/grovt hvetemel?
    Jeg har kun sammalt spelt. hvordan blir det hvis man blander halvt om halvt?
    Tusen takk for en kjempe side! Jeg har bakt gresskarkjernebrødet ditt med stort hell! 🙂
    Du er en kjempe inspiriasjon!

  3. Sandra 28. juni 2012 at 10:53 #

    <3 Du er så go å ha Trine <3

  4. Siri 16. desember 2013 at 23:56 #

    Hvor mye salt? Og dobler du alt når du dobler? Prøver denne nå med tyrkisk yoghurt oppi. Tror resultatet blir bra! 🙂

  5. Trude 7. desember 2014 at 14:26 #

    Denne har jeg bakt i dag, men skulle det vært salt i oppskriften? Den ble litt smakløs… Ellers veldig bra:)

  6. Therese 3. november 2016 at 13:37 #

    hvordan oppskrift andbefaler du til horn når man kun har hvetemel??

Legg igjen en kommentar