Tradisjonen tro serveres det lammestek på hytta i løpet av påsken, som regel på påskeaften. I år valgte jeg en franskinspirert variant med sprø topping. Grønnsakene tilberedes i samme form som lammesteken, sammen med den gode stekesjyen. Ikke minst er det veldig kjekt å lage alt i en form, spesielt når man er på hytta. Årets påskelam ble servert ute på terrassen i sol- og sommervær, med påskekyllinger og gule tulipaner på bordet. Jaja, litt rart er det, men helt i orden!

Ingredienser

1-1,2 kg lammestek
1/2 sitron , saften
salt og pepper
1 dl brødrasp
bunt kruspersille
4 fedd hvitløk , finhakket
olivenolje
50 g parmesan (ca.) finrevet
10 poteter (ca.), i skiver
8 store tomater (ca.), i skiver
8 småløk (ca.)
1/2-1 dl tørr hvitvin
3-4 ss smør

SLIK GJØR DU

La lammesteken ligge i romtemperatur et par timer, hvis du har anledning. Gni den inn i salt og pepper og stek den raskt på alle sider i litt smør.

Fordel potet, tomater og løk i en langpanne, krydre med salt og pepper og ha i hvitvinen.

Bland sammen strøkavring, finhakket hvitløk og finhakket persille i en liten bolle, tilsett noen ss olivenolje og rør sammen. Legg lammesteken oppå grønnsakene, drypp sitronsaften over kjøttet og fordel ca 2/3 av persilleblandingen over hele lammesteken. Bland i finrevet parmesan i resten av persilleblandingen og sett til side. Sett i steketermometer og stek ved 125-150 grader til lammesteken har en kjernetemperatur på ca 60 grader.

Ta ut stekebrettet og fordel persilleblandingen med parmesan på lammesteken. Skru opp varmen til 200-225 grader og gratiner lammesteken til persille-/osteblandingen blir brun og sprøstekt og lammesteken har en kjernetemperatur på ca 69 grader (70 grader; rosa og 76 grader; gjennomstekt). La lammesteken hvile i ca 15 minutter (steketermometeret kryper over 70 grader under hviletiden), før du skjærer den opp i passende skiver og serverer med grønnsaker og stekesjyen. Som tilbehør serverte jeg også kokte aspargesbønner.

Enjoy!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
    1. Ja, hvitvinen tilsettes sammen med grønnsakene. Har oppdatert oppskriften ift dette. Takk for at du sa ifra. 😉

  1. Hei Trine!

    Denne har jeg laget en variant av tidligere, veldig god 🙂 Men hvordan gjør du det med selve steika? De kommer jo som oftest surret og for meg har det da blitt mye gris med topping utenpå tråden som skal av etterpå….

    Ellers så må jeg si du har en superfin blogg som jeg er ofte innom. Blir stadig inspirert her 🙂

    Mvh Line

    1. Ja, det ble litt grisete med ferdig surret stek… Jeg fordelte mest mulig under nettingen i den første runden. Når jeg skulle gratinere steika så fjernet jeg nettingen og pakket mest mulig av persilleblandingen fra første runde rundt, før jeg fordelte den osteblandede blandingen over. Det beste er nok å surre steika med stekehyssing, men det hadde jeg dessverre ikke på hytta… 😉

  2. Hei Trine!
    Her kommer et spørsmål fra en av dine mange tause fans: Ca hvor lang tid vil du anslå at fase 1 og fase 2 av stekeprosessen tar?

    1. Synes det er vanskelig å anslå siden det vil være avhengig av hva slags steketemperatur du velger, stekeegenskapene til ovnen din og ikke minst hvor stor lammesteken din er. Anbefaler deg å beregne god tid (1,5-2 timer?), og heller la steken hvile litt lengre. Lykke til!

  3. Lagde denne i går (bare lammestek-delen), og det ble veldig veldig bra! Klapp på skulderen til en som stort sett ikke spiser annet enn fisk og kanskje kylling, hihi.
    Må si tusen takk for så mange gode oppskrifter, denne bloggen inspirerer meg mest av alle på matfronten! 🙂

  4. Hei Trine! Lurte på om du har vurdert og sette opp ett forslag til 3 retters bryllups meny ? Gjerne med høst som gjennomgående tema… 🙂

    1. Jeg har dessverre ingen planer om det akkurat nå. Du kan evt prøve selv via tagene “forrett”, “hovedrett” (eller fisk/vilt/storfe/lam) og “dessert”. Ta gjerne også en titt under “høst”. Lykke til med planleggingen!

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste