De beste knekkebrødene baker du selv! Jeg har tidligere publisert en oppskrift på knekkebrød med hvete, se her, som har slått godt an. Jeg har nå modifisert denne litt til en variant med rug og gresskarkjerner, som også er verdt et forsøk.
Hva med å gi bort et "knekkebrød-kit" i gave? Fyll alle de tørre ingrediensene lagvis på et stort glass. Sett på lokk og fest på et kort med oppskrift og fremgangsmåte. En sunn og god gave til den som har alt, og som helt sikkert vil bli satt stor pris på! Finn frem:

Ingredienser

4 dl grov sammalt rug
4 dl (store) havregryn
4 dl solsikkekjerner
1 dl gresskarkjerner
1 dl knuste linfrø
1 dl sesamfrø
1 ts maldonsalt
1 ts honning
6,5-7 dl vann lunkent

SLIK GJØR DU

Bland alt det tørre. Rør ut honningen i litt av vannet (bruk varmt vann til å røre ut honningen i). Ha all væsken med unntak av 0,5 dl vann oppi det tørre og bland godt sammen. Juster eventuelt med resten av vannet. Du skal nå ha en ganske klissete deig. La gjerne deigen svelle ca 15 minutter.

Fordel deigen på to bakepapirkledte stekebrett. Stryk den jevnt utover med en slikkepott eller lignende. Det er viktig at du stryker jevnt utover, hvis ikke vil noen knekkebrød bli brent, mens andre vil bli rå. Prikk deigen med en gaffel.

Stek knekkebrødene på varmluft ved ca 160 grader. Sett begge brettene i ovnen, på øverste og nederste rille, og bytt plass omtrent halvveis i stekingen.

Stek først knekkebrødene i ca 10 minutter. Bruk pizzahjul eller former til å skjære opp/stikke ut knekkebrød i den formen du vil ha. Sett tilbake i ovnen og stek knekkebrødene til de er ferdige, etter ca en time, dvs ca 1 time og 10 minutter steketid totalt. Sjekk knekkebrødene mot slutten av steketiden. Har du ulik tykkelse på deigen kan det være lurt å ta ut de knekkebrødene som er ferdige, mens de øvrige får stå til de er ferdigstekte.

Brekk knekkebrødene fra hverandre umiddelbart og la dem avkjøles på rist. Oppbevares deretter i tett boks.

Dette bildet er for øvrig ganske illustrerende for hvordan arbeidsforholdene for matbloggeren er for tiden. Jeg har nemlig en ivrig liten hjelper og linselus på snart 3 år som gjerne vil ha en finger med i det som skjer. Når han skjønner at det er mer spennende ting enn middag på gang på kjøkkenet, så kommer han ilende til med krakken, kjevla si og pekefingeren, og skal “bake” og “smake”. “Det var godt, mamma!” Det er en som har skjønt det!

Enjoy!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Takk for oppskrift! 🙂

    Tips for å få knekkebrødene helt jevnt tykke: Bakepapir på benken, halvparten av deigen på. Legg plastfolie over og kjevle ut deigen til den dekker bakepapiret/bakeplata. Man kan skjære av evt deig som kommer utenfor.

  2. Takk for oppskriften…
    Jeg spiser endel knekkebrød her i huset, men har aldrig prøvd å lage selv..
    Så denne oppskriften skal jeg helt klart prøve ut:)

    Ha en fin uke videre
    Ann-Charlotte

  3. Nesten heilt lik mi oppskrift, men eg brukar 1 ts sukker i stadenfor honning. Takk for tipset. T

  4. Du har så mange gode oppskrifter. I dag skal jeg prøve å lage knekkebrød.
    Disse hørtes kjempeenkle ut, og så hadde jeg alle ingrediensene.

  5. Tester denne i dag. Spennende 🙂 Har aldri laget krekkebrød før, men det er det verdt har jeg hørt.

    Delte på FB, men da kom det opp bilde av Pavlova, tror jeg…
    Sneket seg inn en feil der.

    1. Ja, hjemmelaget knekkebrød er kjempegodt og jeg har alltid det i huset selv. Jeg er oppmerksom på at det blir litt kluss med bildene ved deling på fb, men så var det å rette opp i det da… 😉

  6. Hei Trine! Oppdaget bloggen din idag, via jordbæroppskriftene dine på dagbladets nettsider. Veldig imponert over innsatsen og den tydelige matgleden som ligger bak dette arbeidet ditt.

    Selv er jeg student, med den tidsmengden og ikke minst kjøkkenstørrelsen det ofte tilsier, og syns ofte det kan være vanskelig å lage god og sunn mat til bare en person. Derfor setter jeg umåtelig stor pris på det når slike inspirasjonskilder dukker opp, der alt er lekkert presentert, og det er utfyllende forklart hvordan en går frem. Takk for det! 🙂 Jeg har dog et lite savn, og det er at du fører opp hvor mange voksne du beregner til. Når en har minimalt med lagringsplass er det viktig at en ikke lager for mye, og må kaste god mat. Et eksempel er denne oppskriften hvor du skriver “stryk utover på to bakepapirkledte bakebrett”. Da vet en sånn ca hvor mye en har til slutt.

    En ting til som jeg er sikker på mange ville satt pris på, er om du hadde lagd en underkategori til, der du kunne samlet dine mest “økonomiske” oppskrifter – slik at oss med et noe stramt budsjett lett kan finne frem, og likevel ha sjansen til å nyte disse flotte oppskriftene du legger ut.

    Ha en flott dag og sommer videre, og jeg kommer til å følge bloggen din fremover!

    Hilsen Linn.

    1. Tusen takk for hyggelig tilbakemelding! De fleste oppskriftene mine er “til to store og en liten”, altså ca tre porsjoner. Jeg prøver alltid å huske på å skrive antall porsjoner i oppskriften, så du har nok snublet over et sted hvor det ved en feil er utelatt.

      Når det gjelder det andre ønsket ditt kan jeg opplyse at jeg allerede har en tag som heter “budsjett” (http://trinesmatblogg.no/tag/budsjett/) som jeg prøver å huske på å merke de rimelige oppskriftene i bloggen med. Ta en titt der, kanskje du finner noe som frister både gane og lommebok!? 😉

  7. Hei!

    Du og bloggen din er min religion! Jeg lager så mye spennende av tingen du legger ut, og det er så og si alltid vellykket! Er ganske sikker på at magen til samboeren er like takknemlig som jeg!

    Jeg prøvde meg på disse knekkebrødene for en uke siden. Og selvom de faktisk var utrolig gode på smak, så fikk jeg dem ikke harde! Mulig jeg hadde litt tykk deig, selvom jeg ikke synes det selv. (ca halv cm). Kan jeg steke de lenger? I tillegg til å prøve å klemme de enda tynnere selvsagt. Skal de være harde når jeg tar dem ut av ovnen? Mine var nemlig myke, men jeg tenkte at de sikkert stivner til på risten når det kjøles…det gjorde de visst ikke :p

    etter pris på svar, for disse skal bli fast inventar i skapet! Skjønner ikke hvorfor jeg har kjøpt knekkebrød i alle år…

    1. Takk for hyggelig tilbakemelding! Knekkebrødene skal være harde når du tar de ut av ovnen. Du bør derfor steke de lengre neste gang. Tykke knekkebrød må også steke lengre enn tynne, og det kan derfor hende at noen knekkebrød er ferdige, mens andre ikke, dersom det er ulik tykkelse på knekkebrødene. Jeg pleier å plukke ut knekkebrødene etterhver som de er ferdige. Jeg klarer i alle fall ikke å stryke røra helt jevnt utover… Lykke til neste gang! 😉

  8. Nydelige knekkebrød vart dette!
    Eg ristet frøene i panne før eg puttet dei i røra, det satte ein ekstra god smak,anbefales.
    På det ein brettet med knekkebrød drysset eg over tørket rosemarin og litt ekstra havsalt, vart virkelig godt, som sunt snacks:)

    mvh cato

  9. Hei!

    Vi skal gi bort noen krukker med knekkebrød-ingredienser til jul. Så tusen takk for et veldig godt tips! 🙂 Men det jeg lurte på er hvor stor krukke du har på bildet? Jeg har kjøpt noen krukker som rommer 1 liter og håper det skal være stort nok, men ble etter å ha sett på ingredienslisten usikker på om de kanskje kan bli litt små…

    Anna

  10. Tusen takk for fantastisk oppskrift! Dette er andre gang jeg lager disse, og da jeg ikke har varmluftsovn skrudde jeg opp ovnen 20 grader til 180 – de ble helt perfekte! Og smaker nydelig:D

    Prøver meg også på sitronkjeksene dine med valmuefrø som jeg har hatt lyst å teste lenge. Her i huset blir det årets påskegodt 😀

    Ha en fin påske – og takk for masse inspirasjon!

  11. Første gang jeg prøver å lage hjemmelaget knekkebrød …. og det smaker helt fantastisk!!!! i tillegg var det superenkelt å lage…ALDRI mer kjøpeknekkis her i huset 🙂 Tusen takk 🙂

  12. Takk for en fantastisk matblogg. Jeg blir til stadighet inspirert. Noen ganger er jeg bare inne her og ser på alt det fantastiske du lager. I dag lager jeg knekkebrød.

  13. Hei.

    Jeg lagde knekkebrød i dag for førstegang. De ble veldig gode, og første brettet “forsvant” nesten før det var kaldt 🙂

    Det jeg lurer på er: det var så vanskelig å få av alt bakepapiret etter at de var stekt, måtte bruke en liten kniv og pirke det av. Pleier du å smøre bakepapiret før du har på vellinga? eller tror du det kommer av at jeg ikke har varmluftsovn?
    Jeg stekte knekkebrødene i 1 time og 10 min. på 160 grader. De siste ti min. med ovnsdøren litt åpen.

        1. Jeg bruker rett og slett teflon-bakeark 🙂
          Kjøpte mine hos Coop. Tror de kostet en 20-30 kr. husker ikke helt…men uansett en god innvestering, i og med de kan brukes 1000 ganger. Holder de under springen og tørker av med en klut etter bruk, så er de klar for neste gang.

          Jeg lar heller ikke røren stå på benken og svelle, jeg fordeler den på stekebrettene med en gang, og så lar jeg dem svelle før steking/ tørking. Mye lettere å få de pent og jevnt utover på denne måten.

  14. Hei,

    Prøvde denne oppskriften idag, men knekkebrødene sitter helt fast i bakepapiret.

    Gjør du noe spesielt før du har på deigen for å unngå dette?

    1. Det samme skjedde meg. Helt umulig å få av bakepapiret. Det sitter limt på alle knekkebrødene. Nå har jeg kastet alle sammen 🙁

      Hva gjorde jeg galt?

      1. Prøvde du umiddelbart å fjerne knekkebrødene fra bakepapiret? Jeg tror kanskje årsaken til at de limer seg fast til bakepapiret er fordi de avkjøles helt eller delvis på bakepapiret. Har ikke opplevd dette selv etter å ha bakt utallige brett med knekkebrød. Men jeg tar de alltid umiddelbart av bakepapiret og avkjøler dem på rist. Lykke til neste gang!

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste