Speltrundstykker

Jeg baker stadig mer med speltmel. Fordi jeg synes det smaker bedre. Disse deilige og myke speltrundstykkene er utrolig gode på smak og metter i tillegg godt. Den nøtteaktige smaken av ristede solsikkefrø og gresskarkjerner topper det hele. Inspirasjon til oppskriften har jeg hentet fra Leila Lindholms kokebok «a piece of cake», men har gjort min egen vri. Til 18 rundstykker trenger du omtrent:

  • ca 35 gram fersk gjær
  • 4,5 dl vann (ca. 25 grader)
  • 75 gram smør
  • 2 ss honning
  • 1,5 dl solsikkekjerner
  • 1,5 dl gresskarkjerner
  • 1,5 ts maldonsalt*
  • 125 gram sammalt speltmel
  • 125 gram grovt hvetemel
  • 175 gram siktet speltmel
  • ca 300 gram hvetemel
  • solsikkefrø, gresskarkjerner og maldonsalt til «topping»

Rist solsikkefrø og gresskarkjerner i en tørr stekepanne. Avkjøl. Smelt smøret og rør inn honningen til den er oppløst, og rør deretter inn vannet. Ha gjær, solsikkefrø, gresskarkjerner og salt i bakebollen og ha deretter i væsken. (*Hvis du benytter annet salt enn maldonsalt/flaksalt må du redusere saltmengden noe.) Sett kjøkkenmaskinen på lav hastighet og tilsett de ulike meltypene. Reguler konsistensen med hvetemelet, deigen skal være ganske klissete. Kjør deigen på lav hastighet i ca 15 minutter. Du vil da se at den blir mindre klissete og mer smidig etterhvert. Kle bollen med plast eller sett på lokk og la deigen heve ca 45 minutter eller til omtrent dobbel størrelse.

Ha deigen på melet bakebord og del den i ca 18 emner. Form runde aller avlange boller, pensle med vann og rull de i en blanding av solsikkefrø og gresskarkjerner. Settes på bakepapirkledt stekeplate, strø litt maldonsalt over og sett til etterheving i 30-60 minutter. Stekes midt i ovnen ved 225 grader i ca 10-12 minutter.

Avkjøl rundstykkene på rist og nyt de deretter med godt pålegg og god drikke, for eksempel et glass nypresset appelsinjuice. Jeg anbefaler å fryse ned gjærbakst du ikke skal benytte umiddelbart, og disse rundstykkene kan fint fryses. La de tine helt eller delvis opp før du varmer de i varmluftovn ved 175-200 grader i ca 3-4 minutter.

Enjoy!


Trines Mat-Feed

Få dagens oppskrift rett inn i innboksen!

26 Kommentarer

  1. karlsen 21. mars 2011 at 09:31 #

    Ser deilige ut. Må kanskje prøve denne 🙂 Ha en fin dag.

  2. Ida 21. mars 2011 at 18:41 #

    Hei. Jeg ser at du bruker kjøkkenmaskin, er det nødvendig for å få et godt resultat eller går det fint å bruke hendene? 🙂

    • Hannah 21. mars 2011 at 23:53 #

      Det lurer jeg også på,kunne gjerne tenkt meg noen tips i og med at deigen er såpass klissete og blir vanskelig å håndtere med hendene. En kan jo tilsette mer mel, men har erfaring med at klissete deiger ofte utgjør et mykere og saftigere resultat.

    • Trine 22. mars 2011 at 08:27 #

      Du kan selvfølgelig lage disse uten å benytte kjøkkenmaskin, men jeg vil tro at de da blir mere kompakte og ikke så myke og fine i konsistensen som disse ble. På den annen side så har jeg ikke forsøkt å lage disse for hånd, og det er derfor vanskelig for meg å si noe om hvordan de ville ha blitt om jeg hadde gjort det… Min erfaring er at gjærdeig blir så uendelig mye bedre ved bruk av kjøkkenmaskin, som elter deigen lenge. Ved å bearbeide deigen lenge blir den mer elastisk og mykere, og en trenger mindre mel, som gjør at en unngår tørre bakverk. Hvis du skal lage disse for hånd er det viktig at du ikke blir fristet til å benytte for mye mel, og at du elter for hånd, lenge og forsiktig. Lykke til!

  3. Jane 21. mars 2011 at 22:01 #

    Hei. Disse så veldig gode ut. Jeg bakte Bjørgs 6-kort brød her om dagen, og tenk at jeg også fikk det til. Brødbakig har aldri vært noe for meg for jeg har bare dårlige erfaringer, men jeg forstår at det med heving og etterheving er veldig viktig. Nå skal vi begynne å bake mer brød og rundstykker fremover. Det er jo så godt…..

    Jane

  4. Kari 21. mars 2011 at 23:29 #

    Høres nyyydelige ut, og smaker sikkert like fantastisk når de er rykende ferske med godt pålegg.

    Spørsmål: Er det en nødvendighet med kjøkkenmaskin? Som fattig student har jeg ikke tatt meg råd til en slik enda!

    • Trine 22. mars 2011 at 08:27 #

      Se svar til Ida, et par innlegg over dette. 😉

  5. Bjørg 22. mars 2011 at 20:45 #

    Hei igjenTrine
    Da bakte jeg Speltrundstykkene dine i dag- ble veldig luftige og smakfulle.
    Sitronbollene med pistasjkrem ble også bakt,de er blitt en skikelig favoritt her i huset.
    Deilig å fylle litt opp i fryseren igjen.Bjørg

  6. Bente 4. september 2011 at 10:12 #

    Å, så gode disse ble! Lurer faktisk på om jeg skal prøve å bake dem i brød-variant. Har du noen erfaring med det? 🙂

    • Trine 4. september 2011 at 17:35 #

      Ja, de er kjempegode. Har nettopp laget brytebrød med spelt, som kommer på bloggen i løpet av kommende uke. Kanskje det kan være noe?

  7. Bente 5. september 2011 at 08:33 #

    Det kan hende! Jeg følger spent med 🙂

  8. Elisabeth 10. november 2011 at 21:02 #

    Hei! Jeg tenkte å lage disse, men har ikke solsikkefrø, gresskarkjerner og maldonsalt. Kan jeg sløyfe disse? Jeg har havsalt (flak) Hva tror du om det?

  9. Mona Søderholm 12. desember 2011 at 14:51 #

    Dette ble de beste grove rundstykker jeg har smakt på veldig lenge. Veldig luftig og med kjempe god smak.
    Tusen takk for oppskriften.

  10. Grete 24. januar 2012 at 12:59 #

    Disse bakte jeg i går, og de ble veldig vellykket! Takk for nok en god oppskrift, Trine 🙂

  11. Maria 29. februar 2012 at 11:16 #

    Jeg har bakt disse utallige ganger, de blir like vellykket hver gang, med eller uten kjøkkenmaskin! Tusen takk for supre oppskrifter. 🙂

  12. Kine 8. desember 2012 at 18:00 #

    Hei!
    Jeg bare lurte, er det best å bruke varmluft eller over/undervarme når man lager rundstykker/brød? Er alltid i tvil om hva jeg skal velge..
    🙂

  13. Anette-Marie 27. juni 2013 at 11:59 #

    Hei.

    Jeg ser du har flere oppskrifter med spelt, men du gjerne blander hvetemel og spelt. Hvordan er det å kun bake med spelt? (Jeg har en lillesøster som ikke spiser hvetemel).
    Er det noen spesielle ting å tenke på når det kommer til spelt-baking.
    Tar gjerne imot noen tips her!
    Supert med oppskrifter som går til alle som er allergikere. Kanskje man kunne laget en samleside; oppskrifter uten melk, uten egg, uten melk osv?

    Takk for mange supre matopplevelser Trine!

  14. Unn Iren 7. februar 2014 at 17:13 #

    Dette er de beste rundstykkene jeg noen gang har laget! Tusen takk for en fantastisk god oppskrift!
    Jeg hadde ikke sammalt speltmel, men brukte sammalt fint rugmel i steden for. Fungerte kjempefint 🙂

  15. Nina Hje 4. mars 2014 at 15:44 #

    Disse var veldig gode! I ammetåka greide jeg å drepe gjæren med glovarme solsikkekjerner og gresskarfrø, så de hevet seg ikke akkurat så veldig (det freste i væsken når jeg hadde frøene oppi), så for oss som ikke er så veldig våkne om morgenen for tiden, og følger oppskriften slavisk så hadde det vært praktisk om det sto at frøene/kjernene bør avkjøles litt… Men, de ble faktisk ok til tross for at de var på den litt flate siden.

    • Trine ;) 4. mars 2014 at 19:28 #

      Har oppdatert oppskriften ift at at kjernene må avkjøles før de tilsettes. 🙂

  16. Ida 16. april 2014 at 09:34 #

    Hei

    Kan jeg bruke tøttgjær i steder for fersk? Hvor mye tørrgjær i så fall?

    God påske 🙂

  17. Ellen 8. juli 2014 at 18:35 #

    Har laga denne deigen for hand og resultatet blir kjempebra. Har prøvd med maskin også, men foretrekker elting for hand. Klissete? smør hendene med matolje før utbaking-

  18. Kathrine 22. september 2014 at 15:57 #

    Hei Trine!

    Går det an å lage denne oppskriften kun på speltmel, altså ikke bruke hvetemel?

  19. Lena 18. februar 2015 at 21:35 #

    Disse var himmelske! Bakte dobbel porsjon og må nok bake enda mer om kort tid!

  20. Tuva 30. januar 2017 at 07:12 #

    Har blitt så glad i å bake rundstykker. Disse ble veldige gode 🙂 Jeg eltet for hånd og de ble likevel luftige.

Legg igjen en kommentar