Verdens beste fastelavnsboller

Søndag 6. mars er det fastelavnssøndag, også kalt fleskesøndag, som er den siste søndagen før fasten. I dagene før fasten er det viktig å fleske seg opp, og selv om de færreste av oss faster, har det likevel blitt en kjent og kjær tradisjon å nyte ferske og velfylte hveteboller.

Fastelavsboller kan varieres i det uendelige. Du kan for eksempel fylle bollene med sjokolade eller fast syltetøy før du steker de (klapp bollene flate, legg ca en teskje fyll i midten, klem rundt og sett med skjøten ned). Eller du kan blande sjokoladesaus i stivpisket kremfløte, lage vaniljekrem eller servere friske bær ved siden av stivpisket kremfløte.

Hjemme hos oss fyller vi hvetebollene med stivpisket kremfløte tilsatt vaniljestang. Enkelt og utrolig godt. Som utgangspunkt for benytter jeg (selvsagt) bolleoppskriften min, som alltid gjør suksess. Finn frem:

Bolledeig

  • 900-1000 gram hvetemel
  • 5 dl melk (ca 30 grader)
  • 25-50 gram gjær
  • 175 gram sukker
  • 1 ts kardemomme
  • 1/4 ts salt
  • 1 egg
  • 150 gram smør, i terninger

Fyll

  • kremfløte
  • vaniljestang, frøene
  • melis til kremen og til dryss

Ha alle ingredienser til gjærdeigen, med unntak av smøret, i kjøkkenmaskinen og elt i ca 10 minutter på sakte til middels fart. Tilsett smør i små terninger og elt til deigen slipper kantene i eltebollen og alt smøret er eltet godt inn i deigen, etter ca 10 minutter. Øk farten underveis. (Dersom du har god tid til å la deigen heve kan du redusere gjærmengden til 25 gram, men bruk 50 gram dersom du ikke har tid til å la deigen heve mer enn 1 time.) Kle bakebollen med plast, og sett deigen på et lunt sted og la heve i minst 1 time. Du skal nå ha en elastisk og smidig deig som lett lar seg forme. (Ønsker du en nærmere beskrivelse av bakeprosessen kan du ta en titt her.)

Ha bolledeigen på melet underlag og del opp i passe emner. Jeg pleier å lage 24 eller 27 boller av denne deigen, og steker de på hhv 2 eller 3 brett. Trill emnene til boller og legg på bakepapirkledt stekebrett. Legg over et klede og la bollene heve til omtrent dobbel størrelse.

Stek bollene ved ca 225 grader i 10-12 minutter. Steketiden vil variere alt etter hvor stort bakverket ditt er og hvilke stekeegenskaper ovnen din har, så følg med mot slutten av steketiden. Avkjøl bollene på rist.

Her har både fastelavnsbollene og kjøkkenassistenten fått et lite melisdryss 😉

Stivpisk kremfløten med frøene fra vaniljestangen og litt melis. Alternativt kan du benytte hjemmelaget vaniljesukker, vaniljeekstrakt eller bortekjøpt vaniljesukker. (Hvis du skal kjøpe inn vaniljesukker anbefaler jeg deg å kjøpe ekte vaniljesukker, som fås i velassorterte dagligvareforretninger. Du vil garantert kjenne forskjellen!)

Fyll bollene rett før servering og gi de et melisdryss. Og husk; finn frem servietter!

Hva er din fastelavnbollefavoritt?


Trines Mat-Feed

Få dagens oppskrift rett inn i innboksen!

23 Kommentarer

  1. ina 4. mars 2011 at 11:49 #

    De ser fantastisk gode ut Trine! Vi har ingen fastelavns tradisjoner her hjemme, men lurer på om jeg skal lage profiteroles med fyll av vaniljekrem. Ikke helt tradisjonellt, men godt!

  2. Marion 4. mars 2011 at 12:47 #

    Den oppskriften er bare nydelig og skal garantert testes ut på søndag!

  3. Bjørg 4. mars 2011 at 16:35 #

    Hei Trine

    Som dine ,bare med en tynn skive med god marispan før kremen legges på.
    Vet at marsipan ikke er din favoritt!

    Bjørg

    • Trine 4. mars 2011 at 16:39 #

      Det stemmer. Ha en fin fastelavnshelg, Bjørg! 😉

  4. Magne D. Antonsen 4. mars 2011 at 16:43 #

    Hei Trine, Magne fra VG Nett her. Nå har jeg lagt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG helgespesial, god helg!

    • Trine 4. mars 2011 at 17:08 #

      Takk for det! God helg til deg også! 😉

  5. Johanne 4. mars 2011 at 20:27 #

    Liker den nye nettsiden; veldig oversiktlig! Ha ei god helg! Jeg liker svenskenes versjon, marsipan mums! Min mann er ikke så glad i marsipan heller.

  6. Merete 5. mars 2011 at 15:15 #

    Hei!

    Liker oppskriftene dine kjempegodt, mange herlige tips å finne her.

    Har en bolleoppskrifte som er nesten lik din, men min hemmelighet er i tillegg 1/2 ts hornsalt!
    Da blir bollene skikkelig «fluffy». Får mye skryt for disse!

  7. Pernille 5. mars 2011 at 21:58 #

    Jeg foretrekker fastelavnsbollene med flytende melis på. Hvert år inviterer jeg familie og venner på fastelavnsboller der jeg lager litt forskjellige typer- og de med flytende melis går alltid først. Mye kliss, men veldig godt! 🙂

  8. Ingrid 6. mars 2011 at 10:50 #

    Disse bollene ser kjempegode ut, skal prøve denne oppskriften i dag. Jeg pleier ikke å ha vanilje i kremen, men det høres jo grådig godt ut med vaniljekrem i. Blir alltid sulten av å besøke bloggen din, det er nesten skummelt.

    Ingrid 🙂

  9. @dagmf 6. mars 2011 at 16:48 #

    Da er boller bakt, en veldig fin deig og ett fint restultat ble det. Oppskriften din er veldig bra. Takk.

  10. Over Regnbuen 6. mars 2011 at 16:54 #

    Jeg lagde disse i dag, kjempegode!!!

  11. Malwina 6. mars 2011 at 18:18 #

    Oppskriften utprøvd!!!! Perfekt resultat!!! Synes det er greit å smøre de me eggehvite før steking.. gir så fin farge..i tillegg til at de kanskje knaser bittelitt på toppen ;o)

  12. Jeanette 6. mars 2011 at 18:22 #

    Deilig bolleoppskrift, Trine. Jeg skal fylle de største med krem etter middagen. Men først blir det hjemmelaget pizza, som er vanlig søndagsmiddag her i gården. Men bollene lagde vi tidligere i dag, og har smakt på flere av dem. Ble kjempegode! 🙂

  13. Marthe 6. mars 2011 at 21:31 #

    Denne oppskriften blir helt perfekt hver gang! Tusen takk for en herlig blogg!

  14. bebi 7. mars 2011 at 17:29 #

    takk for kjempebra oppskrift. De beste bollene ever. Ble store og luftlige + kjempegode. anbefales

  15. Anita 7. mars 2011 at 20:59 #

    Bollene ble gode de, men fy så tørre de er dagen etter. Selv oppbevart i plastpose er de knusktørre! Blir interessant å se hvordan de er tinte….

  16. Linda Charlotte 8. mars 2011 at 11:09 #

    De ble kjempegode (også uten kjøkkenmaskin)!

  17. Linda Charlotte 8. mars 2011 at 13:46 #

    Var ikke tørre dagen etter!

  18. Tuva 11. mars 2011 at 04:32 #

    Endelig fått til gode boller takket være oppskriften din 🙂 Store og luftige:)
    Takk for inspirerende blogg!

  19. Signe 27. august 2011 at 15:05 #

    De ser helt nydelig ut, Trine 🙂 Gleder meg til dansekurset på mandag med deg! <3<3

    • Trine 27. august 2011 at 21:08 #

      Å, dansekurs med meg? Jeg vil nok heller anbefale deg å følge matbloggen min, fremfor noe dansekurs med meg… 😉

  20. Camilla 7. februar 2016 at 09:56 #

    Fantastiske boller! Baking er langt fra min sterkeste side, men med denne oppskriften og idiotsikker fremgangsmåte fikk selv jeg nydelige boller. Tusen takk!

Legg igjen en kommentar