Limespiraler

Vinterferien er straks om hjørnet og det er høysesong for fersk gjærbakst, varme drikker og brettspill. Vi får besøk av døtrene mine med familier i dag, og da skal blant annet disse limespiralene på bordet. En noe annerledes smakskombinasjon til gjærbakst, men verdt et forsøk. Finn frem:

900-1000 gram hvetemel
5 dl melk (ca 30 grader)
25-50 gram gjær
125 gram sukker
2 ts kardemomme
1/4 ts salt
1 egg
150 gram smør, i terninger

2 lime, skall og juice
Sukker

perlesukker eller melis

Ha alle ingredienser til gjærdeigen, med unntak av smøret, i kjøkkenmaskinen og elt i ca 10 minutter på sakte til middels fart. Tilsett smør i små terninger og elt til deigen slipper kantene i eltebollen og alt smøret er eltet godt inn i deigen, etter ca 10 minutter. (Dersom du har godt med tid til å la deigen heve kan du redusere gjærmengden til 25 gram, men bruk 50 gram dersom du ikke har tid til å la deigen heve mer enn 1 time.) Kle bakebollen med plast, og sett deigen på et lunt sted og la heve i minst 1 time. Du skal nå ha en elastisk og smidig deig som lett lar seg forme.

Vask limene godt og riv skallet med et zesterjern eller lignende. Pass på at du kun river det grønne, ikke det hvite. Press ut limesaften og ha i en liten bolle.

Kjevle deigen ut i et rektangel. Strø et tynt lag med sukker over hele leiven og fordel limeskallet over. Drypp litt over halvparten av limesaften over. Du må se an mengden noe, slik at du ikke har på for mye. Rull deigen sammen, skjær i skiver slik du lager ”skillingsboller”.

Legg bollene på bakepapirkledt stekebrett, ha på et klede og la heve til omtrent dobbel størrelse. Strø eventuelt på litt perlesukker.

Stek bollene ved ca 225 grader i 10-15 minutter. Steketiden vil variere alt etter hvor stort bakverket ditt er og hvilke stekeegenskaper ovnen din har, så følg med mot slutten av steketiden. Avkjøl bollene på rist.

Dersom du ønsker melisglasur på bollene kan du røre ut resten av limesaften i melis, til du får en jevn glasur. Fordel glasuren over bollene, og nyyyyt.

Enjoy!

De øvrige bolleoppskriftene på bloggen finner du samlet her.


Trines Mat-Feed

Få dagens oppskrift rett inn i innboksen!

4 Kommentarer

 1. Cecilie G 21. februar 2011 at 08:44 #

  Disse skal jeg jammen meg prøve : ) Så kjempegode ut og jeg er veldig glad i lime : )
  Ha en fin dag. Hilsen Cecilie

 2. Marita 28. august 2011 at 23:14 #

  Laget disse i dag. Helt fantastisk god smak:) Takk for inspirasjon!

 3. Maria 19. februar 2012 at 17:26 #

  Disse ble helt nydelige! Folk blir så imponerte av uvanlige tvister, så dette var en slager!

 4. Hilde 22. november 2015 at 13:44 #

  Disse laget jeg for et års tid siden, og de skal lages igjen til samboeren sitt bursdags-kaffe-besøk i morgen! 😋😊

  Forøvrig lager jeg dine halvgrove hamburgerbrød til dagens middag. 😊

Legg igjen en kommentar