Bjørgs 6-kornbrød

Denne oppskriften har jeg fått fra Bjørg, som er en av mine trofaste lesere og støttespillere. Hun er også en ivrig brødbaker, og har bakt seg gjennom flere av brødene i Prosjekt Grovt Brød. Her kommer en av hennes favorittbrødoppskrifter, som hun gjerne vil dele meg meg og mine lesere. (Jeg har gjort noen justeringer ift mengder for å tilpasse oppskriften til min egen kjøkkenmaskin.) Brødet lages i to trinn. Bjørg forteller at hun pleier å gjøre unna trinn 1 når hun kommer hjem fra jobb, og går løs på trinn 2 etter at middagen er vel overstått. Finner du ikke hirsekorn i butikken, kan det være lurt å legge turen innom en helsekostforretning. Oppskriften gir 3 brød:

Trinn 1:
60 gram hirsekorn
60 gram solsikkefrø
60 gram linfrø
60 gram sesamfrø
60 gram hel hvete
60 gram hel rug
8 dl kokende vann

Trinn 2:
250 gram siktet rug
ca 1 kg hvetemel
ca 30 gram fersk gjær
3 ss nøytral olje
ca 1 ss havsalt
4 dl lunkent vann

Bland sammen ingrediensene fra trinn 1 og la de stå på kjøkkenbenken i minst 2-3 timer, eller over natten.

Tilsett deretter de øvrige ingrediensene, men hold igjen på litt av vannet slik at du kan benytte dette til å «justere» deigen mot slutten. Kjør deigen i kjøkkenmaskinen i minst 10 minutter, slik at den blir elastisk og fin. Dekk til deigen og sett den til heving til dobbel størrelse.

Ha deigen på bakebordet og form tre brød som du legger i smurt brødform. Pensle gjerne brødene med litt vann og strø litt sesamfrø, hirsekorn, linfrø og solsikkefrø over. La brødene etterheve ca 45 minutter, og stek ved 200 grader på nederste rille i ca 45 minutter, eller til brødet er ferdig stekt. Du vet at brødet er gjennomstekt når det avgir en «hul» lyd når du banker på det.

Avkjøl brødene på rist. Skjær av en stor blings og nyyyt sammen med en god kopp med te.

Takk til Bjørg for en kjempegod oppskrift! Jeg ble belønnet med gode og saftige hverdagsbrød. Jeg likte spesielt at de inneholdt hirsekorn, og kommer nok til å benytte det mer i bakst fremover.

Brødene kan fint fryses. La det da avkjøles helt før du legger det i en tett pose i fryseboksen.

Enjoy!


,

14 Kommentarer

 1. Astrid Lie Halvorsen 6. februar 2011 at 12:02 #

  Bakte brød fra Schadenka sin bok om boller og brød i går og fant ut at oppskriftene er for store for min Kitchen-aid. Er dine oppskrifter tilpasset denne ?

  • Trine 6. februar 2011 at 12:12 #

   Jeg benytter selv Kenwood Chef, og har tilpasset oppskriftene på bloggen etter denne. Jeg har ikke kjennskap til Kitchn Aid. Anbefaler deg å ta en titt i instruksjonsboken for å se hvilken væskemengde som anbefales til maskinen din, noe som vil gi den en god pekepinn ift om maskinen din har kapasitet til den eller ikke.

 2. trine 14. mars 2011 at 20:15 #

  hei!
  kunne du lagt ut linken til bjørg sin orginale oppskrift (hvis du har) 🙂

  • Trine 14. mars 2011 at 20:39 #

   Jeg har fått oppskriften tilsendt pr epost, så den ligger nok ikke tilgjengelig på nettet.

 3. Lise 23. mars 2011 at 16:59 #

  Mange gode oppskrifter:) Ser du skriver her at du bruker Kenwood Chef. Lurer da på hvor fornøyd du er med den, og hva som er forskjellen på Chef og Major?:) Hvor mange watt? Ønsker meg selv en Kenwood, men det er jo et hav av ulike modeller…
  Hilsen Lise

  • Trine 23. mars 2011 at 22:43 #

   Jeg er dessverre ingen ekspert på kjøkkenmaskiner, og vet ikke forskjellen på Chef eller Major, eller hvor mange watt min 15 år gamle maskin har. Min begynner imidlertid å dra på åra og vi planlegger å kjøpe en ny, slik at den gamle kan få bli med på hytta. Da må jeg sette meg inn i hva som finnes på markedet som best møter mine behov, men regner med at jeg ender opp med en Kenwoodmodell igjen. 😉

 4. Karen 21. februar 2012 at 18:41 #

  Hel hvete & hel rug, hvor finner jeg det?!

  • Trine ;) 21. februar 2012 at 19:05 #

   Du finner det i velassorterte dagligvareforretninger eller i helsekostforretninger. Lykke til! 🙂

 5. Siri 16. mars 2016 at 16:43 #

  Hei! Jeg har store problemer med å finne både helkornsrug og hirsefrø. Kan du være si meg hvor du finner det?

  • Trine ;) 16. mars 2016 at 18:45 #

   Se i velassorterte dagligvareforretninger eller helsekostforretninger. 🙂

 6. Elisabeth 15. april 2016 at 20:55 #

  Jeg har fått tak i hirse og rugkorn i Charlottenberg. Hirsefrø på nye Hypermat og rugkorn på en butikk med utenlandsk mat mellom Lidl og Rusta.

 7. Siv 3. november 2016 at 10:05 #

  Brødet ser veldig godt ut. Men i følge brødskala-kalkulatoren er dette eit fint brød. (22 %) Stemmer det, eller reknar den feil? Kan ein på ein måte likevel rekne det som grovt pga mykje heile korn? Trur uansett eg vil prøve å lage det:-).

 8. Maria 1. april 2017 at 12:38 #

  Denne oppskriften og de to andre «grovbrødene» som ble vinnere av prosjekt grovbrød ligger veldig lavt på grovhetsskalaen. Som Siv kommenterer over her blir dette brødet definert som fint. Frø vil selvsagt påvirke næringsinnholdet positivt, men ikke grovheten. Kunne du utviklet en god (og lettvinn) oppskrift på et GROVT brød? 😊

Legg igjen en kommentar