Epleboller

Det går unektelig mot høst. Det er definitivt slutt på sommeren og dagene blir kortere og kaldere. Det er likevel ingen grunn til å deppe, tenn lys og sett over en gjærdeig. Gå ut i hagen og hent noen epler, eller ta en liten tur i nabolaget på epleslang hvis du ikke har epletre selv (det tar vel seg ikke så bra ut at jeg som jurist oppfordrer til epleslang, men du kan jo alltids spørre om lov til å plukke ett eple eller to – eller rett og slett kjøpe noen i butikken…).Jeg har her tatt utgangspunkt i min vanlige søte gjærdeig som alltid blir vellykket, ser ingen grunn til å gå bort ifra den når den til stadighet krones med suksess. Jeg har imidlertid justert ned sukkermengden litt i og med at vi skal ha litt sukker i svingene. Til ca 25 store og gode epleboller trenger du:

Bolledeigen
900-1000 gram hvetemel
1/2 liter melk
25-50 gram gjær
150 gram sukker
2 ts kardemomme
1/4 ts salt
1 egg
ca 150 gram smør, i terninger
*
Eplefyllet
2-3 epler uten skall og kjernehus, i små staver
sukker (gjerne demerarasukker)
kanel
sitronsaft
perlesukker til pynt
Ha alle ingredienser med unntak av smør i kjøkkenmaskinen og elt i 10-15 minutter på sakte fart til deigen slipper eltebollen. Tilsett smør i små terninger og elt til deigen slipper kantene i eltebollen og alt smøret er eltet godt inn i deigen, etter ca 10 minutter. (Dersom du har godt med tid til å la deigen heve kan du redusere gjærmengden til 25 gram, men bruk 50 gram dersom du ikke har tid til å la deigen heve mer enn 1 time.)

Kle bakebollen med plast, og sett deigen på et lunt sted (romtemperatur) og la heve i 1-1,5 time. Du skal nå ha en elastisk og smidig deig som lett lar seg forme.

 

Rett før du skal bake ut bollene blander du eplebiter, sitronsaft (ca 2 ss), sukker og kanel i en liten bolle. Kjevle deigen ut i et rektangel og fordel eplefyllet på leiven. Strø eventuelt litt mer sukker og kanel på den delen av deigen som ikke blir skikkelig dekket av eplefyllet.

Rull deigen sammen, skjær i skiver slik du lager «skillingsboller».

Legg eplebollene på bakepapirkledt stekebrett, ha på et klede og la heve til omtrent dobbel størrelse. Strø på et lag med perlesukker eller lignende.

Stek eplebollene ved ca 225 grader i 10-15 minutter. Steketiden vil variere alt etter hvor stort bakverket ditt er og hvilke stekeegenskaper ovnen din har, så følg med mot slutten av steketiden. Avkjøl eplebollene på rist.

 

Eplebollene kan selvfølgelig fryses. Jeg pleier å tine bollene helt eller delvis opp, og så varmer jeg de i varmluftovn i ca 3-5 minutter, og serverer umiddelbart! Da smaker de som nybakt!

Velbekomme!


,

14 Kommentarer

 1. Kjersti til hverdags 9. september 2010 at 07:31 #

  >Vann i munnen , disse så fantastisk gode ut! Jeg skal lage!

 2. Mette 9. september 2010 at 08:51 #

  >Takk for dette tipset. Utrolig greit at du har laget pdf av oppskriftene dine! Sa kjekt for a printe ut!!!ha en fiiin dag! Det blir epleboller her i helgen! 😉

 3. Frk.Dagdrøm 9. september 2010 at 11:31 #

  >Mmm.. disse så supergode ut – gjærbakst er rett og slett en lidenskap! 🙂 Bakte kanelsnurrer i forrige uke – men neste gang skal jeg gjøre som du og putte eplebiter i.. Det så herlig friskt ut!Tillot meg og reklamere litt for deg på bloggen min i dag da du og dine har vært en inspirasjon for mine ukesmenyer.Tusen Takk for at du deler flotte oppskrifter!Ha en fin dag :)Med hilsen Elise

 4. Monica 9. september 2010 at 12:18 #

  >flott blogg du har! er ofte innom og bruker oppskriftene dine.har et spørsmål….særlig når det gjelder gjærbakst, men ellers også- når bruke varmluftsfunksjonen på ovnen??? og når er det bedre å bruke bare vanlig over/under varme? og bør jeg redusere temperaturen når jeg bruker varmluften?

 5. annicaommat 9. september 2010 at 12:25 #

  >Ser jâttegoda ut:)Så er det jo ganske herlig med høsten, da er det lov å krype inn på kjøkkenet å lage all verdens smaskens mat:) Takk for inspirasjon!http://annicaommat.com/

 6. Cupcakes and champagne 9. september 2010 at 12:56 #

  >Nam, ser kjempegodt ut :)Super idé for å bruke opp litt epler!

 7. mariannanas 9. september 2010 at 13:08 #

  >Disse så supergode ut! De skal testes 🙂

 8. ina 9. september 2010 at 13:36 #

  >mmm, god idé å legge inn noen eplebiter!

 9. Trine ;) 11. september 2010 at 21:36 #

  >Takk for kosleige tilbakemeldinger!Monica; Når jeg baker gjærbakst bruker jeg som regel ikke varmluft, men et "bakeprogram" med over- og undervarme. Jeg bruker varmluftsfunksjonen til oppvarming av gjærbakst (som har vært frossen og som er helt eller delvis opptint) og av og til når jeg baker poteter og grønnsaker i stekovnen. Trine 😉

 10. Siri 19. september 2010 at 16:48 #

  >Disse ble gooooode! De går unna i en fart her :)Fikk en kitchen aid kjøkkenmaskin til bursdagen min og ville prøve en gjærdeig. Og siden epletreet tynges av nesten modne epler så passet jo denne oppskriften bra. Har akkurat lagt ut noen bilder og litt tekst på bloggen min. Takk for gode oppskrifter og bilder.

 11. Anonymous 11. oktober 2010 at 10:28 #

  >HeiDisse var nydelige! Friskt med epler i. Jeg brukte de til bursdag fest i går og de forsvant fort. Eplene jeg kjøpte var rosa inni, men det så bare fint ut.Var litt skeptisk til måten du laget deigen på, jeg synes gjærbakst kan være komplisert. Men jeg endte opp med en veldig god deig som var lett å forme!Ha en fin høst dag.Line

 12. Anonymous 21. oktober 2010 at 11:33 #

  >Jeg må ønske meg en kjøkkenmaskin til jul! 🙂 Lagde havrekjeksene dine i går som jeg har delt med både kjæreste og jobbkollega med veldig god respons. Denne siden inspirerer meg utrolig mye. Tror det gjemmer seg en liten baker i meg som jeg ikke har blitt kjent med før nå 😉 Nydelig blogg. Takk!Hilsen Tonje

 13. Miri 17. april 2013 at 18:00 #

  Tusen takk for dette tipset. Jeg skal lage snart.

 14. Lovelia 8. oktober 2014 at 18:50 #

  Veldig gode

Legg igjen en kommentar