Solbærsyltetøy

Det bugner av muligheter for matauk, både i hagen, skogen og i dagligvarebutikken hvor sesongens gode råvarer tilbys i stort monn. Vi har solbærbusker i hagen, og prøver etter beste evne å fryse ned noen glass med sommer - til mørke og kalde dager, enten det benyttes som syltetøy til brød eller vafler, som tilbehør til viltretter – eller som en god saus til dessert.

Her kommer oppskrift på solbærsyltetøy helt uten tilsetningsstoffer:

*
1 kg knapt modne solbær
ca 2 dl vann
600-700 gram sukker
*

Rens og skyll  bærene, og ha de i en kjele sammen med vannet.

Kok opp under lokk, og rør av og til. Kok bærene i ca 10 minutter, til de er kokt i stykker. Rør inn sukkeret vekselvis, til alt sukkeret er oppløst.

Kok opp og fjern skummet som danner seg på overflaten.

Fyll syltetøyet på rene, varme glass og ha på lokk. Hvis du skal fryse det ned i syltetøyglass må du passe på å ikke fylle glasset helt opp med syltetøy, for da kan det sprekke under innfrysningen.

(Dersom du benytter godt modne solbær bør du vurdere å tilsette litt syltepulver, slik at syltetøyet ditt ikke blir tyntflytende.)

Syltetøyet skal oppbevares kjølig.

Ha en fin matauk!


,

0 Kommentarer

  1. Anonymous 16. august 2010 at 15:56 #

    >Takk for en fin og inspirerende blogg! Jeg lagde tilfeldigvis solbærsyltetøy på akkurat denne oppskriften i går (funnet på frukt.no), og det ble solbærSUPPE… Har du noen tips til hva jeg kan gjøre? Går det an å helle syltetøyet i en kjele og koke det om igjen, kanskje med certo/jam og litt mer sukker? Det ville vært synd å ha så mange glass med ubrukelig syltetøy…

  2. Werner 16. august 2010 at 19:11 #

    >Solbærsyltetøy er sinnsykt godt! Misunnelig på den hagen din:)

  3. mittsnitt 16. august 2010 at 19:15 #

    >Jeg lagde jammen også solbærsyltetøy i går! Brukte en oppskrift etter en gammel tante mye mer sukker (1 del solbær, 1 del vann og to deler sukker). Koketiden var ca. 30 min under omrøring. Det ble stivt og fint (og temmelig søtt…) Har aldri syltet før, men innbiller meg at mengden sukker har noe å si for hvor stivt det blir? Vet du noe om dette?

  4. Kjersti til hverdags 16. august 2010 at 19:26 #

    >Jeg er meget imponert over dette!

  5. Polka 16. august 2010 at 19:34 #

    >Hei Trine !Nå er jeg kommet tilbake fra ferie, åpner bloggen din og har er det igjen så mye fantastisk :)Spesiell takk for taco krydderet, den skal jeg begynne å lage selv !hilsen

  6. Trine ;) 16. august 2010 at 21:03 #

    >Tusen takk for tilbakemeldinger!Anonym; jeg vil tro at du kan prøve å koke opp syltetøyet igjen og tilsette litt syltepulver og eventuelt litt mer sukker. Syltetøyet blir tykkere med litt mere sukker, men desto søtere også… Jeg foretrekker litt tyntflytende syltetøy fremfor å benytte syltepulver og mye sukker, men det er jo en smaksak. Er syltetøyet godt modent er det større sannsynlighet for et rennende syltetøy, enn om det er nylig modent. Trine ;)

  7. Trine ;) 16. august 2010 at 21:10 #

    >Rettelse: Er SOLBÆRENE godt modne – mente jeg selvfølgelig… Trine ;)

  8. Leda og kattene 17. august 2010 at 06:22 #

    >Det ser deilg ut – men her i huset går det så lite syltetøy, at det er saftkokeren som må frem nå når solbæra er moden. Jeg blander forøvrig inn en fjerdedel med rips – saften blir frisk og god.

Legg igjen en kommentar