Sjokoladebrioche – fransk fristelse

Brioche er et lite frokostbrød eller en bolle bakt på hvete med sukker, mykt smør og masse egg. Brioche kan varieres, enten i en «plain» utgave i selskap med ost eller syltetøy. Eller du kan smaksette deigen med for eksempel mørk sjokolade, slik jeg har gjort her. Utrolig godt  som «dessert» etter en lunsj, blant annet!

Finn frem:
3 dl romtempererte egg (ca 6 egg)
0,5 dl romtemperert melk

50 gram fersk gjær
1/4 ts salt
ca 500-550 gram hvetemel
100 gram sukker
200 gram mykt smør
1 plate mørk kokesjokolade 70%, hakket
sammenvispet egg til pensling
*
Bland alle ingrediensene i eltebollen med unntak av smøret. Elt deigen noen minutter på lav hastighet og tilsett smøret i terninger. Kjør deigen videre på høy hastighet til alt smøret er eltet inn. Totalt bør deigen eltes i 10-15 minutter. Deigen skal slippe bollen, så juster eventuelt med mere mel om den er for klissete. Tilsett hakket sjokolade mot slutten og elt til sjokoladen er innarbeidet i deigen, men ikke lenger enn nødvendig.

Dekk bollen med plast og la deigen heve minst 2-3 timer, eller helst over natten (i kjøleskapet).

Del opp deigen i passende emner og ha de i briocheformer, trill boller eller form til loff.

Etterheves i ca 45-60 minutter og stekes ved ca 200-225 grader i ca 8-12 minutter, eller til briochene er ferdige. Lager du loff må du steke den lengre enn hva som er angitt her. Avkjøles på rist og serveres gjerne lunkne med god kaffe til. Brioche kan fryses, og jeg anbefaler at de får tine på kjøkkenbenken og at du lunker de litt i ovnen før servering.

Bon appétit!

 


, ,

16 Kommentarer

  1. June 16. april 2010 at 06:24 #

    >Mmm… hørtes skikkelig gode ut! 🙂

  2. Lemonia 16. april 2010 at 10:41 #

    >De ser nydelige ut. Jeg elsker brioche. 🙂 Ha en flott helg.

  3. denne Karen 16. april 2010 at 12:21 #

    >Mmmmm, brioche er det beste jeg vet! Hatt hatt en liten en nesten hver dag denne vinteren… Men de har jeg kjøpt.Nå skal jeg jammen lage selv! Gleder meg!=D

  4. Lise Mette 16. april 2010 at 20:29 #

    >åh, nam!skikkelig inspirerende 🙂

  5. swimzy 21. april 2010 at 12:25 #

    >Åhhh dette ser skikkelig nam ut:) Måå prøves ut:)

  6. merrigator 5. februar 2011 at 14:38 #

    Sjokoladebrioche er det beste! Takk for oppskriften. Hvor kjøpte du brioche formene dine?

    • Trine 5. februar 2011 at 18:06 #

      Briocheformene har jeg kjøpt på Cacas.

  7. Janicke 23. februar 2011 at 20:53 #

    Kan jeg bruke muffinsformer istedet for briocheformer??

    • Trine 23. februar 2011 at 21:00 #

      Mener du muffinsbrett eller muffinsformer (papir)? Førstnevnte går nok bra, men jeg er redd sistnevnte ikke fungerer så bra. I så fall tror jeg det går bedre å sette de rett på bakebrettet. Kanskje det er andre som har erfaringer her?

  8. silje 2. juni 2011 at 20:18 #

    prøvde et brett der jeg bare rulla de til boller. og ett brett med muffinsformer oppi muffinsbrett. sistnevnte funka IKKE!!
    så da vet man det:P

  9. Margrete 31. juli 2012 at 12:35 #

    Disse ble veldig gode! 🙂 Min lille 4-åring og jeg hadde det veldig koselig sammen, når vi lagde dem og vi voksne syns de ble fantastisk gode. Det er nok litt for lite søte for jenta mi, for hun syns ikke de ble så gode, men det er nyttig lærdom å finne ut at ikke alt vi baker sammen blir like godt. Det er helt fantastisk å se hvor engasjert en liten 4-åring kan bli i baking og hvor flink hun er. Det ser lovende ut for en fremtidig bakstekjærring, så jeg må gi henne url-en til denne bloggen, så fort hun er gammel nok til å lese og ta seg frem på nettet! 🙂

  10. Synne 21. november 2014 at 13:18 #

    Disse må prøves! Hvilken diameter er det på briocheformene du har brukt?

    • Trine ;) 21. november 2014 at 13:25 #

      Briocheformene er til utlån, så jeg vet faktisk ikke. Tipper rundt 10 cm i overkant. Lykke til!

  11. lars 3. mars 2015 at 20:17 #

    hvor får man kjøpt Briocheformer?

  12. Susanne 21. mars 2015 at 09:28 #

    Kan man bake disse i en rund springform, ala prinsessekake?

  13. Caroline 21. april 2015 at 14:19 #

    Denne her prøver jeg meg på i morgen. Et spm: Kan man trille ut til snurrer som settes sammen i en springform, slik at det blir kakeform? Hvordan blir evt steketiden da?
    Takker forøvrig for fantastiske oppskrifter på bloggen din. Blir alltid en suksess og flere av dem har vi som regel på ukesmenyen vår 🙂

Legg igjen en kommentar