JuleKAKE!

* 9. DESEMBER *

Jeg er født og oppvokst i Trondheim. I trygge og forutsigbare omgivelser, hvor brød var brød og kake var kake. Da jeg var 15 år gammel flyttet vi noen mil utenfor byen, og det var ikke bare bare, for der var det full uorden i diverse ord og begreper. Der var for eksempel kake brød og brød kake! Det var ikke rent lite forvirrende for ei Trondheimspi’ som ville ha seg frabedt å spise kake til frokost! Men, så var det jo heldigvis brød som kom på bordet da…

Kake til frokost har jeg heller ikke spist i særlig stor utstrekning, annet enn på utenlandsturer hvor frokostbuffeten bugner av søtsaker, mens grovt brød glimrer med sitt fravær. Brød skal etter min smak være grovt, og slett ikke smake søtt. Et unntak er julebrød, som her i gården heter julekake!

Min kjære mann blir så glad når jeg baker julekake til jul, og smiler fra øre til øre. Han spiser det både som brød (dvs med pålegg på, feks sylte eller sild) og som kake (med syltetøy eller slik det er). Selv spiser jeg det bare som kake! 😉

Til 2 store juleKAKEr trenger du:
250 gram margarin eller smør
175 gram sukker
5 dl melk
75 gram fersk gjær for søtbakst
1 ts salt
1,5 ts kardemomme
ca 950 gram hvetemel
250 gram rosiner
Til pensling:
1 egg
1 ss vann
*
Steking:
5 minutter ved 240 grader
25-30 minutter ved 200 grader
*

Smelt margarin/smør (eventuelt en blanding) og tilsett melk. Varm opp til blandingen er fingervarm, ca 37 grader. Rør gjæren ut i litt av væsken. Bland så i resten av væsken, sukker, litt i overkant av halvparten av melet, kardemomme og salt. Arbeid deigen godt sammen, kjør det gjerne i kjøkkenmaskinen i ca 15 minutter. Dekk deigbollen med plast og la deigen heve på et lunt sted i ca 30 minutter.

Slå deigen ned og elt inn rosinene og resten av melet. Dekk deigbollen med plast igjen, og la den heve videre i 30-40 minutter.

Ta deigen på benken og del den i to. Trill to runde kaker. Settes på stekeplate kledd med bakepapir. Snitt rundt sidene av kakene med en skarp kniv og trykk dem godt ned midt oppå slik at snittene rundt sidene åpner seg. Slik får julekakene en pen fasong!

Dekk kakene med et klede og la de etterheve i ca en time.

Visp sammen egg og vann til pensling, og pensle kakene to ganger med blandingen.

Sett platen på (nest) nederste rille og stek kakene først i 5 minutter ved 240 grader. Skru termostaten ned til 200 grader og stek kakene videre i 25-30 minutter. For å unngå at kakene blir mørke på toppen, kan du sette en stekeplate på øverste rille, slik at overvarmen dempes. Avkjøl kakene på rist.

Jeg pleier å dele kakene i to og fryse ned det jeg ikke har bruk for. Da har du julekake både før jul og i hele julen!


, , ,

15 Kommentarer

 1. Astrid 9. desember 2009 at 05:08 #

  >Å, dette er bare så godt! Jeg pleier å spise julekake med godt smør (ikke margarin her!) og brunost på. Ikke til frokost, men som "fysemat" 🙂

 2. Nora 9. desember 2009 at 06:13 #

  >Min kjære ønsker seg "sirupskak" til jul, men de oppskriftene jeg har funnet på nett har så mye rart i seg… Kanskje din oppskrift kan trikses til med sirup?? Har du noen tips?Takk for en superinspirerende matblogg 🙂

 3. Linda aka Myrini 9. desember 2009 at 07:56 #

  >Julekake er nå bare kjempegodt da. Har ikke bakt enda, men det står på planen.Her i huset spises den til frokost, lunsj, kvelds med diverse deilige påleggssorter….nammmmmm….Ha en fiiiin dag 😉

 4. Lene 9. desember 2009 at 09:34 #

  >Tusen takk for oppskriften! Denne skal jeg så absolutt bake! Jeg er også fra Trondheim, og har en far som er fra Frosta. Han bruker også kake om det meste… vaffel-kak, kak-brød, kak-skiv, kaffe-brød…. etter alle år hvor jeg har hørt dette, går det fortsatt i surr for meg hva han mener….

 5. Siv 9. desember 2009 at 10:20 #

  >Mmmm julebørd som vi kaller det her er bare nydelig og et must på frokostboret hele jula 🙂

 6. Anonymous 9. desember 2009 at 18:54 #

  >Hei,takk for ein super matblogg.Innom kvar dag for å bli innspirert.Julebrød er nydelig med brunost.Har laga rik fruktkake idag.Spent på resultatet.

 7. Lemonia 9. desember 2009 at 23:53 #

  >Julekake med masse meierismør på, det er adventssnacks for meg. 🙂

 8. Ugla 23. desember 2009 at 14:11 #

  >Etter 13 år i Oslo har jeg vel automatisk begynt å si brød ja, men jeg trenger bare 3 sek i trøndelag før jeg er tilbake på kak og kakskiv :-)Men nå sitter jeg her med med sirupsboksen klar og leter etter oppskrift på sirupskak – jeg vil ha sirupskak slik de har på Holms bakeri på Stjørdal NÅ 🙂 Men av alt jeg har funnet er denne den som ser best ut, så hvis jeg ikke finner noen med sirup så blir det denne.Ha en strålende jul!

 9. Caroline W.K 20. februar 2010 at 14:14 #

  >Har bare et spørsmål! Jeg pleier å lage julekaken kvelden før julaften, altså på lille julaften for å langtidsheve den, så jeg kan bake den ut og steke den på morgenen på julaften. Men lurer på om du har noe tips ang. det å langtidsheve, om jeg eventuelt bør minske gjærmengden eller hvor kald melken kan være osv, for den får ofte en litt for sterk gjærsmak. Hadde vært kjempe snilt om du kunne svare på dette! 🙂 Digger bloggen din, Trine – så mange gode oppskrifter!

 10. Anonymous 15. november 2010 at 21:17 #

  >Hei. Har laget mange gode boller – skoleboller, kanelboller, sjokoladenurrer…og mye mer…har laget julekaken ogsaa. Alt ble perfekt. Baker nesten hver dag til vaare beboere… Takk for oppsriftene.

 11. Ingvill Huken 2. november 2014 at 12:21 #

  Hei!

  Takk for mange gode oppskrifter og masse inspirasjon!
  Jeg lurer på om du tror det er mulig å lage en eltefri utgave av den gode gamle julekaka. Hadde blitt veldig glad hvis du la ut oppskrift.

  Ha en fin dag!

  Mvh Ingvill Huken

 12. Astrid 16. desember 2014 at 23:26 #

  Fint med oppskrift på julebrød, takk skal du ha. Men for meg blir det ikke jul uten sirupsKAK, slik som en får kjøpt på bakeriene i Trøndelag. Jeg bor i London, så må bake det selv da en ikke får kjøpt det her. Har prøvd meg fram med blanding av hvetemel og fint rug, men det blir ikke helt som det skal være… er det noen som kan hjelpe med en super oppskrift? Takknemlig for svar. ( :

 13. Linda 18. januar 2016 at 21:35 #

  Tror steketiden er for kort. Kakene ble deigete. Å kakene fløt ut på brettet.

 14. Knut Tøndel-Medbøen 17. desember 2016 at 12:43 #

  En liten opplysning! En kake er enten stekt i stor eller liten langpanne eller springform eller hjerteformet form og er bakt enten med kefir og natron uten egg men med mel og smør og sukker eller med bakepulver i blandet i melet og er bakt enten av smør og sukker tilsatt egg, og melk vekslevis med mel, der man starter og avslutter med mel og eller pisker eggedosis av egg og sukker og vender forsiktig melet sammen med smeltet smør og melken! Og slike kaker er myke og ikke Gjærbakst! Små varanter stekt i papirformer kalles småformkaker eller muffins om du vil! Julens 7 sorter småkaker er tørre kaker! Brød man spiser til frokost, lunsj og kvelds er grovt som vi i Norge kjenner dem! Enten bakt med gjær eller på Surdeig! Boller er søt Gjærbakst av hvete siktet! Boller er Kanelboller, Hveteboller, Rosinboller, Skillingsboller, solskinnsboller og Berlinerboller! Men så er det noe Gjærbakst bakt av siktet hvete som heter Hvetekake eller Hvetekaker som er også søt bakst! Hvetekaker er noen runde bolle liknede kaker i mindre størrelser som trykkes lit flate og lages en fordypning i midten og fyller med vaniljekrem etter steking og avkjøling melisglasur og kokosmasse! Disse heter Skolebrød som er lyst brød(kan kalles for søt loff)! Men så er det Hvetekaken, den er stor og blir ofte kalt for Brød fordi(loff kalles fint brød) men Hvetekaka er søt brød! Og derfor kalles den som bakes til jul med rosiner i for Jule brød som er en hvetekake som er med i serien Julens brød! I Trøndelag når de sier Kakskiv så er det en skive brød! De sier det i Lensvik! I Trondheim sier de Brødskiv! Når det er kake så sier de et stykke kak!

Tilbaketråkk/Pingbacks

 1. Den beste julekaken jeg har bakt! | Mat som smaker - 18. desember 2011

  […] for denne varianten av julekake fant jeg på Trines Matbologg. Hvis du vil ha en tradisjonell julekake bakt på vanlig hvetemel så er dette en oppskrift som kan […]

Legg igjen en kommentar