Bringebærboller til første søndag i advent

I dag er det første søndag i advent og startskuddet for adventstid og juleforberedelser. Adventsstjerne og adventsstake er tatt frem og dørkransen har fått litt adventsstæsj den også. Mathias’ adventskalender er snart klar for å henges opp mandag kveld. I ettermiddag skal vi sammen med barselgruppa og se på tenning av julegranen, og det skal bli spennende hvordan Mathias på 17 måneder reagerer på dette. Alt som er nytt er jo så spennende for tiden.

Vi går en spennende høytid i møte. Jeg har alltid vært glad i jula og denne jula blir nok ekstra spesiell. Med en liten pjokk (og et barnebarn) som står foran mange nye og spennende inntrykk, og to voksne jenter som er i ferd med å etablere advents- og juletradisjoner i egne hjem. Og som gjerne vil komme hjem og bake og lage konfekt til jul – blant annet. Det ligger derfor an til en aktiv adventstid med mye baking, kos og julematlaging. Jeg har derfor bestemt meg for å forsøke å lage en «julekalender» i år, med et innlegg for hver dag fra 1. – 24. desember, og kanskje en liten gave til en av dere? Så får vi håpe at helse og datateknologi er samarbeidsvillige og at jeg med dette ikke lover mer enn jeg kan stå for.

Søndag kveld står det ofte fersk gjærbakst på bordet hos oss, og i adventstiden gjør vi i alle fall ingen unntak! I kveld skal vi kose oss med bringebærboller, litt inspirert av Morten Schakenda (men bolleoppskriften er min egen). En pryd for både øyet og ganen! Sett en deig du også da vel!

Mål opp:
200 gram smør
2 dl sukker
ca 1/2 ts salt
1 egg
50 gram fersk gjær
5 dl melk
2 ts kardemomme
ca 15 dl hvetemel

sammenvispet egg til pensling

«topping»
litt rømme eller creme fraiche
bringebær, frosne eller friske
strøsukker

Bland alle ingrediensene unntatt smøret i en foodprosessor og la den gå på sakte fart i 10-15 minutter. Tilsett smøret i terninger og kjør i ytterligere 10-15 minutter, til alt smøret er arbeidet inn i deigen. La deigen heve i ca en time, til dobbel størrelse.

Del deigen opp i passe emner og form litt boller, som du kjevler lett og setter på et bakepapirkledt stekebrett. La bollene ettereheve ca 30 minutter. Pensle med sammenvispet egg på bollene, før du smører ca 1 ts/bs creme fraiche/rømme på midten og legger noen bringebær oppå. Strø over litt strøsukker. (Alternativt kan du lage bringebærboller av en del av deigen og sjokoladeboller/kanelsnurrer av resten.) Stekes ved ca 225 grader i ca 12-15 minutter, til bollene er gjennomstekte og har fått fin farge.

Ha en fin 1. søndag i advent!

 


Trines Mat-Feed

Få dagens oppskrift rett inn i innboksen!

0 Kommentarer

 1. Dentinista 29. november 2009 at 11:23 #

  >Hei Trine!Nå lager jegdeigen tilingefærkakene dine.Ser at jeg har smeltet smøretmed sukker og sirup, FEIL!!!Sånn kan det gånår jeg lagerknekkebrødsamtidig…Håper det blirbra allikevel!!!Takk igjen forfin blogg!!Mvh hc

 2. Hanne 29. november 2009 at 13:14 #

  >Ooooh. Så herlige disse ser ut. Sparer oppskriften til en annen søndag, for i ettermiddag er det julegrantenning og påfølgende kafé som yngstejenta er med og arrangerer. Håper du har en flott første søndag i advent.Pludrehanneklem

 3. Anonymous 29. november 2009 at 14:42 #

  >Heisann!Kjempefin blogg du har:)Har nettopp oppdaget den da jeg søkte på oppskrift på OREO kake!Den var kjempegod:)Men gjærdeig i foodprosessoren?? Det har jeg aldri prøvd før:)Men skal nok prøve:)HR

 4. Sylke 29. november 2009 at 16:27 #

  >Dette ser godt ut – som alltid! Blir artig å følge julekalenderen din, ha en god adventssøndag 🙂

Legg igjen en kommentar