Solbærgelè

Hagen bugner av modne solbær. Solbærgele er alltid populært, og veldig enkelt å lage hvis du har et godt utgangspunkt. Det som er viktig når du skal lage solbærgele er at bærene ikke er for modne. Pektininnholdet blir fort redusert i overmodne bær, som igjen gjør at geleen ikke stivner. Og det vil vi ikke ha noe av! Bruk derfor bær av beste kvalitet!

Mål opp hvor mye solbær du har, hell det i en passe kjele og tilsett ca 3-3,5 dl vann pr. kg bær.
Kok solbærene langsomt opp, og la stå å trekke til fargen på bærene blir blek og blass – ca 30 minutter. Bruk lokk på kjelen.
Sil saften i et klede. Jeg har et stativ med klede som er nyttig for formålet. Mål opp saften, hell den i en kjele og kok opp og la koke et par minutter.

Mål opp sukkeret. Du trenger ca 750-800 gram sukker pr. liter silt saft. Tilsett sukkeret litt etter litt og rør til det er oppløst. La saften koke uten lokk i ca 10-20 minutter. Ikke rør i geleen under kokingen. Skum av evt hvitt skum på toppen.

Så er det tid for den berømmelige og nervepirrende geleprøven: Drypp en dråpe av saften på en kald tallerken. Trekk en skje el gjennom dråpen. Når dråpen ikke samler seg igjen er geleen ferdig. Ta kjelen av platen og la geleen stå et par minutter. Dersom geleprøven ikke lykkes første gang, tilsett litt mer sukker, kok opp og prøv på nytt.

Hell geleen på varme, rene glass og avkjøl. Sett på lokk. Geleen skal oppbevares kjølig, eventuelt fryses. Solbærgele passer bra til gjærbakst, scones eller vafler. Smaker også godt som tilbehør til de fleste viltretter.

Trines Mat-Feed

Få dagens oppskrift rett inn i innboksen!

, ,

3 Kommentarer

  1. Siss-May 21. juli 2014 at 19:50 #

    Tips: kok geleen til 105 grader, då stivner den. Brukar å fryse i porsjonsbeger – går heilt fint det og 😉

  2. Kjersti Tollefsen 14. august 2016 at 12:14 #

    Hei! Fikk ca 8,5dl saft etter siling,grunnlaget var 2kg bær. Lite?

Tilbaketråkk/Pingbacks

  1. Osteanretning | TRINEs MATblogg - 29. oktober 2011

    […] solbærgelè […]

Legg igjen en kommentar