Fastelavensboller

På fastelavenssøndag er det fastelavensboller med krem som gjelder. Til ca 12 fastelavensboller trenger du:

75 gram smør
3 dl melk
50 gram gjær
1 dl sukker
1/2 – 1 ts kardemomme
1/2 ts hornsalt
1 egg
ca 500 gram hvetemel

egg til pensling

kremfløte
melis
vaniljestang eller vaniljesukker
Smelt smøret, ha i melken og varm blandingen til den blir fingervarm. Tilsett gjær (tørrgjær blandes i melet/fersk gjær røres ut i litt av melken). Ha væsken i bakebollen, bland i sukker, sammenvispet egg og mesteparten av melet (som er tilsatt hornsalt og kardemomme). Elt deigen smidig og fin. Reguler konsistensen på deigen med melet.
Dekk deigbollen med plast og la den stå å heve på et lunt sted i ca 30-40 minutter. Ta deigen på bordet og del den i ca 12 emner. Trill til sprekkfrie boller.

Bollene settes på bakepapir og dekkes med et rent kopphåndkle og la etterheve i 20-30 minutter. Pensle bollene med sammenvispet egg, og stek dem midt i ovnen ved ca 225 grader i 10-12 minutter (eller til de er ferdige). Avkjøles på rist.

Fastelavensboller kan fylles med syltetøy og krem, eller bare med krem. Jeg pleier å fylle de med stivpisket kremfløte tilsatt frø fra en halv vaniljestang eller litt vaniljesukker. Del bollene i to, fyll «skalken» etter egen smak, legg «lokket» oppå. Dryss litt melis på bollene og server!

Ha en fin fastelavenssøndag!


Trines Mat-Feed

Få dagens oppskrift rett inn i innboksen!

0 Kommentarer

  1. Anonymous 18. mars 2009 at 13:29 #

    >Disse var skikkelig gode, morsomt å servere fastelavensboller når det er fastelavens. Rosa

Legg igjen en kommentar